Energibolig - noget for dig?
- 70234323
skal dine vinduer udskiftes eller forbedres?
Vigtigt for skønheden og værdien: Vinduerne skal passe til huset Renovering kan være den bedste og billigste løsning, idet nyt glas ”toptuner” dine gamle vinduer eller tænker du på helt nye vinduer? Her kan du danne dig et overblik over den bedste løsning og selv hurtigt kontrollere dine vinduer og ruder.
Der er penge at spare på varmeregningen i de fleste danske huse, blot ved at forbedre vinduerne. Mange kan opnå en væsentlig forbedring – også i forhold til indeklimaet – blot ved at udskifte ruderne i de ”gamle” vinduer. Andre er nødt til at udskifte hele vinduet/vinduespartiet. Her kan du læse mere om, hvad der passer bedst i dit tilfælde.
Du kan være sikker på, at vinduerne kan forbedres, hvis det trækker koldt fra dem, eller hvis der dannes kondensvand (dug) på indersiden af ruderne. I de tilfælde, isolerer de dårligt. Men, hvis det står mindre slemt til, kan du med stor sandsynlighed også spare noget på varmeregningen og opnå bedre komfort inden døre, hvis du tager aktion på vinduerne.
Glasset er vigtigt
Forskellen mellem ældre og nyere vinduer er ofte kun glasset i en hel del tilfælde, altså rent energimæssigt. Mange nye vinduer har nemlig en traditionel karm/ramme konstruktion, som stort set er identisk med konstruktionen af ældre vinduer.
Men moderne ”energiglas” og ”energiruder” er langt bedre til at holde på varmen end traditionelt glas, og derfor ser det umiddelbart ud til, at det nye vindue er bedre.
Har du ældre vinduer, hvor der ikke er brugt energiglas, kan du derfor komme meget langt, alene ved at skifte ruderne.
Til ældre vinduer med forsatsrammer eller med koblede rammer, skal du få isat energiglas – ét lag glas med en varmereflekterende belægning – som det inderste lag glas. Det er normalt en del billigere end at skifte hele vinduet.
Rent energimæssigt er det faktisk også lidt bedre end et splinternyt vindue med traditionel karm/ramme-konstruktion og 2-lags energiruder – eller ”super-lavenergiruder”, som nogle fabrikanter bruger som betegnelse for denne type ruder.
Har du ældre termovinduer, som er i fornuftig stand, kan du få udskiftet selve ruderne med nye energiruder, det vil sige nye termoruder med ét eller flere lag energiglas og med såkaldt ”varm kant”. Det kan nemlig også gå hen og være billigere end at skifte hele vinduet og energimæssigt bliver resultatet det samme, som hvis du vælger at købe nye vinduer med tilsvarende ruder og en traditionel karm/ramme-konstruktion.
Hvis det eksisterende vindue ikke lukker tæt, skal det dog også bringes i orden, typisk med nye tætningslister.
Den største energibesparelse opnås normalt med 3 lag glas, hvoraf de 2 er energiglas. I nyere vinduer med store rudeformater kan det gøres med 3-lags energiruder. I ældre, bevaringsværdige vinduer med sprosser kan der i stedet – hvis det er praktisk muligt – bruges 2-lags energiruder som forsatsglas eller i en koblet ramme, så der i alt bliver 3 lag.
Karm og ramme har også stor betydning
Men hvis du vil have det ypperste i isolerende vinduer, er der kommet helt nye, mere avancerede typer frem på markedet, som lige går et skridt længere.
Det er vinduer, som ikke alene har energirigtigt glas, men også en moderne karm/ramme-konstruktion, med geometri og materialer, som giver betydeligt mindre varmetab end de træ- og træ/alu-vinduer, som vi er vant til. Læs her om ”Fremtidens vindue”, som kan fås allerede i dag (nederst på den nye side).
Den slags vinduer er stadig dyrere end andre nye vinduer, hvor det kun er glasset, som er energirigtigt. Men merprisen tjener sig hurtigt ind, hvis energipriserne for alvor stiger. Ved at vælge den mest energirigtige model, mindsker du samtidigt risikoen for at investere flere penge i nye vinduer, der måske er energimæssigt uddaterede inden for få år. Det er nemlig meget sandsynligt, at vinduer, hvor både glas, karm og ramme er energioptimeret, vil blive standard i løbet af de næstkommende år.
Hvis du har et ældre hus med små rudeformater og sprossevinduer, kan det være svært eller næsten helt umuligt at finde nye vinduer, der passer til huset både arkitektonisk og æstetisk, og som samtidig monteres med en helt moderne karm- og ramme-konstruktion. Men til sådanne huse findes der heldigvis også andre gode løsninger, typisk med forsatsruder eller ”koblede vinduer”. Den type løsninger bruges næsten altid ved renovering af fredede og bevaringsværdige bygninger. Se her, hvor gode ældre vinduestyper kan blive med en sådan lignende løsning.
Renovering eller nye vinduer?
Hvad er fornuftigst – at købe nye vinduer eller at renovere de eksisterende med nyt energiglas/energiruder og måske istandsættelse og tætning? Det kommer både an på husets alder og stil, og på de ”gamle” vinduers basale kvalitet og vedligeholdelsesstand. I nogle tilfælde får du mest energibesparelse for pengene ved at renovere de eksisterende vinduer.
I ældre huse kan det desuden være den sikreste metode, hvis du vil bevare husets originale arkitektur og æstetik. Men der kan naturligvis også være tilfælde, hvor de eksisterende vinduer ikke er værd at bevare.
Når det gælder valg af nye vinduer, er der store forskelle. Nogle nye vinduer isolerer ringere, end et godt renoveret, gammelt vindue, andre ligeså godt og andre igen klart bedre. Der er også vigtige forskelle på nye vinduers kvalitet – og dermed også, hvor længe de holder – og på, om udseendet i øvrigt ellers passer til det enkelte hus. Det betaler sig at vælge med omtanke – og at købe høj kvalitet.
På de fire links nedenfor kan du få indsigt og gode tips til, hvad der kan passe til lige din situation.